HTML

Crazy Budapest

Budapest teljességgel meg van kattanva. De komolyan. És ami még kattantabb Budapesttől, azok a budapesti éjszakák. Banánnak öltözött emberek a 4-es 6-os villamoson, flörtölő török srác, aki a hatalmas gyros hús mögül kacsint rád, a jól ismert Deák téri hajléktalan, a patkányával a vállán, a "SZERETLEK JÉZUST!" üvöltő térítők a Blaha aluljáróban, piaszag az éjszakain, hajnali hamburger. Az átbulizott éjjelek elengedhetetlen kellékei. Ebben az őrületes forgatagban vicces, elképesztő, drámai vagy akár tanulságos sztorik, élettörténetek jönnek velem szembe. Bizonyos történetek úgy gondolom megérnek egy blogbejegyzést. Csobbanjatok velem bele ebbe botrányos cirkuszba...mert ez a város tényleg meg van kattanva.

Friss topikok

  • dontbesilly: Első kommentelőnek igaza van, kösznöm az észrevételt! :) Valóban nem csak pesti jelenség, én egri ... (2013.11.22. 14:24) Egy kis romkocsma történelem

Címkék

Archívum

Egy kis romkocsma történelem

2013.11.21. 10:48 dontbesilly

A romkocsma kifejezést mindenki ismeri, sokunknak már volt is szerencsére járni efféle helyeken.
De mit tudunk pontosan róluk? Mi számít romkocsmának? Miért van jóval több külföldi az Instantban, mint a Dobozban?
Azért, mert a romkocsma több, mint pár ócska holmi egy füstös helyen A romkocsma igazi magyar találmány.

2001-ben kezdődött minden, amikor is négy fiatal bölcsész szeretett volna olcsón, mégis vidáman berúgni. Mindenféle úttörő ambíciók nélkül alapították meg a Szimpla kertet, Magyarország első romkocsmáját, csupán fél millió forintból, kölcsönök segítségével. Kapóra jött a Kazinczy utcai romos épület, ráadásul elhelyezkedése is kitűnő volt. Szavaikkal élve: "Innen akkor megyünk haza, amikor akarunk."
A romkocsmák sikertörténete bebizonyítja, hogy igenis lehet szarból várat építeni. A lepusztult, kihalt, omlásnak induló épületek és a korrupció volt az un. "ruin pubs" táptalaja.
Legelső este egy diát vetítettek, az emberek pedig telefonjukat pötyögtetve áramlottak be a helyre, az információ elképesztő gyorsasággal terjedt. "Mélységes döbbenet ült az arcokon. Csomó, Budapesten lakó ember abszolút turistának érezte magát. Mintha egy másik bolygóra vagy egy idegen városba kerültek volna."- meséltek az alapítók a Magyar Narancsnak.

A romkocsmák dizájnja még csak véletlenül sem tudatos. A káoszt a szükség szülte, ennek ellenére sikerült varázslatos atmoszférát teremteni: egy ruin pub akkor profi, ha nincs két darab ugyan olyan szék.
Sejtelmesen pislákoló lámpák, megviselt kanapék, felemás asztalkák eklektikája teremti meg Alíz csodaországát.
Az elsősorban V. és VII. kerületben megtalálható romkocsmák óriási haszna Rogán Antal figyelmét is felkeltette: a polgármester először bezáratta volna a helyeket, majd úgy döntött inkább megadóztatja őket, hiszen százmilliókat kaszálhat velük az állam. Vendégenként 20 forintot szednek be a belvárosi szórakozóhelyektől.

A romkocsmák olyannyira lenyűgözték a turistákat, hogy egyesek csak azért látogatnak ide, hogy részt vegyenek egy ilyen legendás, eszeveszett estében. Francia, angol, német és holland fiatalok lepik el a VII. kerület romos épületeit. Ám nem csak külföldi barátaink élnek-halnak a hungarikumért, mi magyarok és ész nélkül rohanunk a Szimplába minden péntek este. Sőt kedden. Sőt szerdán. Mondhatjuk tehát, hogy a romkocsma, a budapesti éjszakák nagyfőnökévé vált az elmúlt 10 évben.

Mi számít romkocsmának?
Ahogy fent is említettem a Szimpla kert, a jól ismert trabanttal, ami egyszerre funkcionál asztalnak és ülőhelynek. Vagy az Instant, a levegőben vágtázó állataival, a nőtestű baglyával. Vagy a Corvin tető; tánctere oszlopai között törtetve a tömegben, másik dimenzióba táncolsz át. Nem beszélve a hatalmas tető részről, ahol a cigifüst, a város látképe és az ittas orcákat bevilágító holdfény tökéletes összhangja uralkodik. Kicsit nyugisabb hely az Ellátó kert, ahol színes lampionok fokozzák az elvarázsolt hangulatot, sőt nyaranta még teniszezhetsz is! Az Instant és a Szimpla kistesója a Fogasház, de nagy múlttal rendelkezik az örökké hangos Dürer kert is. Szofisztikáltabb romkocsmáink a nemrég nyílt Púder, vagy az Úrimuri.


Ha kocsmázol, alkoholista vagy. Ha romkocsmázol, magyar. ;)

r1.jpg

r2.jpg

r3.jpg

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://crazybudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr465647060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bogyó 2 2013.11.21. 16:22:30

Hát, ahogy olvasom a sztorit, inkább azt mondhatnánk, Ha kocsmázol, alkoholista vagy. Ha romkocsmázol, pesti. Eléggé speciálisan fővárosi jelenség.Ráadásul tágítva is mondhatnánk valami mást, mert az is olvasható, hogy mennyi turista van ott, azaz egyáltalán nem csak a magyarok romkocsmáznak. Maradhatunk abban, ha romkocsmázol, akkor Pesten vagy. Csak ez már nem hangzik érdekesen.

onewayticket 2013.11.21. 21:52:24

Egyszer voltam ilyen romkocsmába. Soha többet! :PPPP
Azért ekkora sláger a külföldi fiataloknál, mert ekkora szutykot sehol nem látni fejlett országokban.

thegabcsi 2013.11.22. 09:38:44

Szegeden is van megannyi, régóta, tehát nem kizárólag pesti jelenség.

kezdovideki 2013.11.22. 09:54:28

Ketlem, hogy a szutyok vonzana a turistakat, olvasd el a bejegyzeseket peldaul a tripadvisoron. Imadjak (juk), hogy szines, elo, neha kortars muveszi kornyezetben lehet lereszegedni es ha az egyik nem tetszik, 4 utcaval odebb jon a masik, ami teljesen uj vilag.

dontbesilly 2013.11.22. 14:24:22

Első kommentelőnek igaza van, kösznöm az észrevételt! :)
Valóban nem csak pesti jelenség, én egri voltam és ott is volt romkocsma.
süti beállítások módosítása